Версія для друку
П'ятниця, 13 жовтня 2017 13:20

Поблизу села Хотешів постав монумент у честь борців за волю України

– Цьогоріч минає 75 років з часу створення Української повстанської армії, символічним днем заснування якої є 14 жовтня 1942 року. Військово-політична формація українського визвольного руху стала потужним захисником українства, його прав та свобод. «Відповідь нескореного народу» – таким є гасло інформаційної кампанії і саме так сьогодні пояснюється феномен УПА, – зазначила ведуча урочистої церемонії відкриття пам’ятного хреста на місці стоянки бази ОУН-УПА «Північ», що на теренах села Хотешів.

Відбувся ж захід в урочищі «Зарічки» цього населеного пункту 12 жовтня 2017 року. Серед присутніх – голова Камінь-Каширської районної державної адміністрації Валерій Дунайчук, заступник голови Камінь-Каширської районної ради Сергій Дмитрук, представники інститутів громадянського суспільства району та області, ветерани визвольної боротьби, духовенство, громадськість, ЗМІ.

Передусім, традиційно зазвучав Державний Гімн України. Потому хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героїв усіх часів, які боролися за свободу і мир на рідній землі, а також поклали квіти до нововстановленого пам’ятного знаку воякам УПА.

Затим слово взяв член громадської ради при облдержадміністрації Ростислав Кухтей, який, до слова, був ініціатором спорудження цього пам’ятного знаку.

– Кров’ю і потом далась Незалежність для нашого народу. Сотні людей проживали в цих лісах, вели визвольну боротьбу з ворожим режимом, щоб прийдешні покоління могли жити вільно, – підкреслив Ростислав Адамович. – Сьогодні ми вклоняємося присутнім тут живим учасникам тих історичних подій, а також схиляємо голови перед тими, чиї серця до останнього подиху мріяли про самостійну та неподільну Україну. Сподіваємося, що вже з наступного року урочище «Зарічки» з’явиться в туристичних маршрутах краю.

Голова Братства ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура Богдан Вівчарик, у свою чергу, наголосив:

– Сьогодні ми зібрались тут, щоб вшанувати пам’ять тих сміливців, які виборювали для нас право тримати в руках синьо-жовтий прапор, право розмовляти рідною мовою. Як тільки я приїхав сюди, в мене одразу ж виникла думка: а як же в цих важкодоступних місцях жили люди? І не просто жили, а й тренувалися, харчувалися, звідси вирушали в бій, гинули. Це місце – осередок українського патріотизму, української моральності.

Пам’ятати подвиги Героїв, які поклали своє життя на вівтар незалежності України, закликав під час свого виступу керівник виконавчої гілки влади в районі Валерій Дунайчук.

– Символічно, що сьогодні ми зібралися в цьому історичному місці. Саме тут у роки визвольної боротьби розташовувалась стоянка бази ОУН-УПА «Північ». Даний факт підтверджується як дослідженнями науковців-істориків, так і свідченнями старожилів, – підкреслив Валерій Савович. – Із цими подіями пов’язана ціла епоха Героїв. Для нас та майбутніх поколінь ці подвиги назавжди залишаться взірцем самопожертви і мужності.

Також, до теми, голова райдержадміністрації пригадав кадри з українського історичного фільму «Червоний», прем’єра якого відбулася в українських кінотеатрах у серпні цього року. Варто зауважити, що одна із сюжетних ліній змальовує непросту долю головного героя – воїна УПА.

Окрім цього, Валерій Дунайчук наголосив, що сьогодні Україні потрібні справжня козацька сила, патріотизм повстанців та щире прагнення миру, який нині виборюють воїни на Сході, продовжуючи славні традиції предків.

– Упевнений, ми – сильні, єдині, а відтак – переможемо! Низький уклін тим, хто захищав та продовжує захищати цілісність і суверенітет нашої держави. Вічна пам’ять та шана тим, хто віддав життя за незалежність України, за нашу свободу! Слава Україні! Слава її Героям! Миру всім нам! – резюмував він.

Своїми думками з учасниками заходу поділився заступник голови районної ради Сергій Дмитрук:

– Стало доброю традицією в свято Покрови освячувати пам’ятні знаки в честь героїв ОУН-УПА. Цей символічний хрест – вже четвертий, який ми урочисто відкриваємо. Я переконаний, що завдяки справжнім патріотам нам вдасться віднайти та облагородити ще не одне пам’ятне місце.

За надання допомоги та безпосередню участь у спорудженні пам’ятного знаку воякам УПА на місці стоянки бази ОУН-УПА «Північ», за ентузіазм, активну громадянську позицію та з нагоди Дня захисника України грамоти райдержадміністрації та районної ради отримали: директор державного підприємства «Камінь-Каширське лісове господарство» В’ячеслав Кузьмич, майстер лісу Добренського лісництва державного підприємства «Камінь-Каширське лісове господарство» Іван Коваль та лісничий Добренського лісництва Андрій Мись.

Насамкінець настоятель Свято-Миколаївського храму, декан Камінь-Каширського району отець Володимир звершив чин освячення пам’яного знаку.

Варто зауважити, що присутні також поклали квіти до пам’ятного знаку борцям за волю України, що в місті Камені-Каширському, та до могили воїнів УПА, захоронених біля місцевої церкви у селі Хотешів.

Довідково:

У 2015 році в урочищі «Зарічки» проводились розкопки, знайдено уламки цегли, залишки дерева, багато гільз, куль, цвяхів, осколків, шматки тканини та берести. За свідченнями старожилів, тут була досить потужна господарська база.

Нині цей символічний меморіал увіковічнює місце однієї з перших баз ОУН-УПА на Волині. Адже встановлено, що у роки Другої світової війни на цій території розміщувалося найбоєздатніше угрупування УПА.

Пам’ятних знак споруджено силами лісівників у вигляді дубового хреста в честь борців за волю України. У цьому мальовничому місці обладнано відпочинкову зону із критою альтанкою та бесідками, також обгороджено територію довкола монумента. Попередньо за сприяння районної ради для цього пам’ятного знаку виготовлено інформаційну табличку з написом «На цьому місці в 1943-1944 рр. розташовувалась база з’єднань та загонів /УПА – Північ/ Слава Україні! Героям Слава! 

Сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату Камінь-Каширської райдержадміністрації.

Переглядів 5618