Версія для друку
П'ятниця, 13 січня 2023 16:03

Перша в цьому році нарада з головами громад стосувалась викликів воєнного часу

13 січня начальник районної військової адміністрації  Юрій Лобач та  голова райради Віктор Хиць провели нараду із очільниками міських, селищних та сільських територіальних громад району. Питання, розглянуті на ній, були покликані врегулювати ряд проблем, котрі виникли, або можуть мати місце у майбутньому, у зв’язку з терористичними діями ворога. Зокрема, йшлося про план евакуації населення північних районів Волині у випадку збройних провокацій зі сторони Білорусі – тоді громади володимирщини прийматимуть у себе вимушених переселенців. Тож із особливостями діяльності евакуаційних комісій та їх окремих груп, порядком організації роботи прийомних пунктів ознайомив присутніх завідувач сектору з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами РДА Юрій Ліщук.

Про результати перевірок діяльності добровольчих формувань територіальних громад району доповів начальник сектору мобілізаційної роботи райдержадміністрації Андрій Кубюк. Він зазначив, що у всіх громадах прийняті та підкріплені бюджетними призначеннями програми розвитку і підтримки ДФТГ, за потребою до них оперативно вносяться зміни. Є незначні зауваження до оформлення документів, тож на усунення недоліків відповідальним за ведення документації надано строк протягом тижня. А от проблеми з забезпеченням членів ДФТГ військовою формою громади розв’язуватимуть відповідно до процедури освоєння коштів цьогорічних бюджетів.

Одним із важливих питань було забезпечення безперебійного мобільного зв’язку на території району у випадку блекаутів. Перед головами громад виступили представники основних операторів, якими є «Київстар», «Водафон» та «Лайфселл». Усі вони стверджували, що жодна мережа не розрахована на повноцінну роботу в умовах довготривалої відсутності електропостачання. Втім, у інших областях України напрацьовані механізми взаємодії постачальників мобільного зв’язку, місцевої влади та бізнесу, аби користувачі мали можливість незалежно від ситуації зв’язатись зі своїми близькими людьми. Підтримка станцій, які забезпечують мобільне з’єднання, можлива за рахунок застосування генераторів, під’єднання їх до тих об’єктів критичної інфраструктури, до котрих не застосовують відключення електроенергії, додаткової підзарядки акумуляторів цих станцій тощо. Тож у ході обговорення було вирішено, що представники операторів мобільного зв’язку визначать пріоритетність вказаних станцій, а тоді спільно з головами територіальних громад працюватимуть у напрямку забезпечення їхньої роботи за рахунок застосування альтернативних джерел електроенергії.

Також, користуючись нагодою, до очільників місцевих рад звернулась волонтерка, представниця благодійного фонду «Загін небайдужих» Юлія Загура. Вона повідомила, що фонд, окрім допомоги армії, працює на деокупованих територіях – у Харківській, Дніпропетровській та Херсонській областях. Величезною проблемою є забезпечення харчування місцевих мешканців. І якщо продукти тривалого зберігання фонд у достатній кількості отримує у дружній Литві, то звичайних овочів жителі звільнених територій не бачать місяцями. Тому пані Юлія просила представників органів місцевого самоврядування допомогти у довантаженні машин, що везтимуть продукти на схід, картоплею, морквою, капустою. До слова, допомогти потребуючим може кожен охочий. Контактний номер волонтерки – 0631364485.

Начальник районного відділу ДСНС В’ячеслав Процюк поінформував про роботу шести «Пунктів незламності», які діють цілодобово на території структурних підрозділів рятувальної служби, та 18 пунктів, що облаштовані в громадах району та працюватимуть відповідно до потреб населення. Є також можливість розгортання наметових, модульних та пересувних пунктів обігріву, зазначив він. До слова, у період блекауту допомогою «Пунктів незламності» скористались 1323 людини, нині великої потреби у їх постійній роботі немає, але готовність до розгортання допомоги має бути постійною, як і резерви пального, обладнання та продуктів.

Інспекторка відділу превенції районного відділу поліції Ольга Андрощук прозвітувала про роботу поліцейських під час новорічно-різдвяних свят. Особливих проблем у районі не було, за винятком вбивства, що сталось у передноворічний вечір у Володимирі. Та й загалом, зазначила пані лейтенант, рівень злочинності на ввірених їм територіях не демонструє зростання. Найбільшою проблемою залишається телефонне та інтернет-шахрайство. Лише за минулий рік до відділу надійшло 276 повідомлень про злочини такого типу. Переважає фішинг, коли люди переходять за електронним посиланням та вважають, що купують речі, а насправді втрачають усі заощадження зі своєї банківської карти, реквізити якої самі ж надають зловмисникам. Почастішали дзвінки до довірливих громадян по типу: «Ваш родич у поліції, потрібні кошти на його звільнення» або «Ваш родич у лікарні, негайно переведіть гроші на ліки». Поліція закликає не панікувати у такому випадку, а спокійно зателефонувати тому родичу та вияснити реальні обставини. На жаль, у такий складний час знаходяться і псевдоволонтери, які збирають гроші на неіснуючі потреби. Детально про види шахрайства громадяни можуть прочитати на фейсбук-сторінці відділу поліції, аби не потрапити на гачок злочинців.

Переглядів 9083