Версія для друку
Четвер, 03 лютого 2022 11:01

Держпродспоживслужба застерігає: як уберегтися від фальсифікованих засобів захисту рослин

Харчові продукти складають основу нашого життя. Аби ми раділи життю, сільгосппідприємства тяжко працюють, вирощуючи врожаї, які перетворюються на здорові та смачні продукти харчування. Але одержання цих урожаїв неможливе без внесення  пестицидів. Пестициди є тими хімічними речовинами, які піддаються найбільш ретельному контролю в світі, і лише ті з них, що пройшли суворі державні випробування, допускаються до використання.

На ринок пестицидів в Україні потрапляє величезна кількість контрафактної продукції. Під назвами найбільш відомих препаратів продають все, що завгодно.

Від підробок пестицидів потерпають практично всі країни Європи , однак Україна серед них посідає сумнівне перше місце: за даними Європейської Асоціації Захисту Рослин ,близько 20% українського ринку засоби захисту рослин становлять підробки. Використовуючи  фальсифіковані  препарати, ви наражаєте себе на ризик: від нульового ефекту на полі, повторних обробок, втрачених грошей до негативного фітотоксичного впливу на культуру, загиблих посівів і значних недоотриманих прибутків,  до накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах , що загрожує здоров”ю споживачів , створює непоправний негативний імідж України, як вагомого гравця на світових ринках якісної сільськогосподарської продукції. Спілкуючись з людьми при наданні консультацій по застосуванні того чи іншого пестициду знаємо,що по селах реалізують не сертифіковані  препарати невідомі люди. Не наражайте себе на небезпеку та ризики від застосування сумнівних засобів захисту рослин .Зверніться до офіційних  компаній та в спеціалізовані  магазини  . Вимагайте оформлення документів під час придбання товару (товарний або касовий чек ) – тільки тоді у вас буде підстава для висунення претензій. Кожна товарна одиниця повинна супроводжуватися рекомендацією щодо її застосування (із зазначенням культур та об»єктів , для оброблення яких призначено пестицид, способу, норми і кратності використання , термінів очікування , заборони та обмеження на застосування) Вимагайте сертифікат якості .Уникайте упаковок із частковими або неповними етикетками, оскільки це є найчастішою ознакою фальсифікату . Етикетка повинна містити текст українською мовою. Звертайте особливу увагу на захисні елементи на упаковці: голограми, захисні плівки , номер партії та спеціальні відмітки, що можуть відрізнятися у кожного виробника . Дата виробництва тари (каністри), що вказана на дні упаковки, не може бути пізніше дати виробництва вмісту каністри. Оригінальні засоби захисту рослин не продаються у скляній упаковці і тарі, що призначена для ліків.

При внесенні пестицидів дотримуйтесь правил техніки безпеки та особистої гігієни.

Провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Андрощук Г.Н.

Переглядів 4135