Версія для друку
Вівторок, 21 вересня 2021 10:44

Небезпечний шкідник – американський білий метелик (АБМ).

Останнім часом, в зв’язку з зміною кліматичних умов  в бік потепління, спостерігається тенденція поширення на території України небезпечного карантинного шкідника – американського білого метелика (АБМ).

 Американський білий метелик дуже красивий на вигляд – білосніжний, із шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовто-коричневими цяточками на крилах. Голова, груди, ноги й черевце вкриті білими волосинками. Розмах крил метелика 25-36 мм (іноді 40-50 мм), довжина тіла 9-15 мм. Метелики літають тільки вечорами та вночі. Шкідник уражає більше 250 видів культур.

  Шкоди зеленим насадженням завдає гусінь АБМ, яка харчується  листям,  не залишаючи навіть жилок. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого вони обплітають дерева павутиновими гніздами. Так вони захищають себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечують можливість розмножуватися.В наших умовах найбільше спостерігається масове розмноження шкідника з середині серпня по кінець вересня. При відносній вологості повітря (понад 50%) розвиток гусені пригнічується, а іноді й навіть призводить до їх загибелі.

   Якщо з метеликом не боротися, він буде збільшувати свою чисельність пошкоджувати насадження. Якщо впродовж 2-3 років дерево буде повністю об’їдатися, це призведе до ослаблення його захисних функцій, що поступово призведе до його загибелі.

Слід звернути увагу на те, що боротьба з АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, а також із технічних причин – для обприскування дерев необхідна спецтехніка.

Для проведення хімічної обробки за межами населених пунктів, необхідно застосовувати інсектициди відповідно до Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні

Поширюється шкідник транспортними засобами, при перевезенні сільськогосподарської продукції, промислових вантажів (пакувальний матеріал).

Також, комаха може мігрувати самостійно. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка може летіти в середньому на відстань до 250 м. Можливе пасивне перенесення на значні відстані повітряними потоками.

З метою вчасного виявлення первинних вогнищ шкідника та їх негайної ліквідації необхідно здійснювати суцільні обстеження багаторічних насаджень уздовж доріг, у садах, парках.

Держпродспоживслужба рекомендує наступні фітосанітарні заходи:
-для боротьби з карантинним шкідником використовувати механічні, агротехнічні заходи (збір та знищення спалювання гілок з шкідниками, гусениць і кладок яєць, видалення на уражених деревах мертвої кори, обрізування уражених гілок). Ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати пестицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Переглядів 11346